fbpx

Rijping

Hoe lang moet een kaas rijpen voordat we het een jonge, belegen of oude kaas mogen noemen? Je leest hier alles over de rijping van kaas.

Meer lezen

Kleurstoffen in kaas

Worden er kleurstoffen gebruikt in kaas, of is deze van zichzelf zo mooi geel? Van nature kleurt kaas inderdaad geel door melkvet. Maar lang niet zo geel als de kaas die wij kennen. Die mooie gele kleur wordt vooral veroorzaakt door de kleurstoffen die de kaasmakers eraan toevoegen.

De kleurstoffen die aan de kazen toegevoegd worden zijn gemakkelijk terug te vinden in de ingrediëntenlijst. In veel koemelkkazen ziet u het E-nummer E160b vermeld staan. Dit is de natuurlijke kleurstof Anatto, een van de weinige toevoegingen die wettelijk zijn toegestaan bij het maken van kaas.

Anatto is een caroteen-achtige stof die gewonnen wordt uit zaden van een Zuid-Amerikaanse tropische boom. Deze kleurstof werd door Indiaanse volkeren al gebruikt als verf voor textiel en kleurstof in gerechten.

Worden er in alle kazen kleurstoffen gebruikt?

Kaas gemaakt van koemelk is altijd geel. Ook van nature, zonder toegevoegde kleurstoffen, zal deze kaas een gele kleur krijgen. De kaas is geler als koeien in de wei hebben gestaan. Als de koeien op stal hebben gestaan zal de kaas bleker kleuren.

De gele kleur van kaas komt uit caroteen, dat zit in gras. In het melkvet bevindt zich de geeloranje kleurstof, die door de spijsvertering van de koe niet wordt afgebroken. Daardoor komt deze direct in de melk, en later in de kaas, terecht.

Omdat de consument graag altijd dezelfde kleur kaas koopt, wordt deze bijgekleurd met behulp van kleurstoffen. Ambachtelijke boerenkazen worden niet altijd bijgekleurd, waardoor de kleur per seizoen kan verschillen. U ziet ook duidelijk verschil tussen ambachtelijk gemaakte kaas en fabriekskaas.

Geitenkaas is niet geel maar wit. Dit komt doordat geiten caroteen omzetten in vitamine A, wat vrijwel kleurloos is. Schapen breken de caroteen niet helemaal af waardoor er nog iets van achterblijft in het melkvet. Vandaar dat schapenkaas iets geler is dan geitenkaas.

In landen als Amerika zijn er kazen waar overdreven veel kleurstoffen aan toegevoegd worden. Denk bijvoorbeeld aan de bijna oranje kleurende cheddar kaas. Uit onderzoek blijkt dat de consument daar de kaas lekkerder vindt smaken als de kleur intensiever is. Het oog wil ook wat.

In het assortiment van de KaasKraam.com vindt u kazen gemaakt van koeienmelk, geitenmelk en schapenmelk. Welke kaas vindt u er het lekkerste uitzien?

Kaasfondue tijdens de feestdagen

Wie feestdagen zegt, zegt kaasfondue!

Sinterklaas is het land weer uit, en dat betekent dat Kerst en Oudjaarsavond om de hoek liggen. Cadeautjes, gezelligheid en natuurlijk lekker eten. Weet je al wat je gaat maken dit jaar? Lekker gourmetten, uitgebreid koken of misschien wel uit eten. Stuk voor stuk fijne opties. Maar heb je ook overwogen met familie en vrienden te kaasfonduen? Hoe gezellig klinkt dat!

Wat is eigenlijk ‘fonduen’?

Bij fonduen dompel je kleinere etenswaren onder in een vloeistof, zoals chocola of kaas. Dit is uit de Zwitserse keuken overgewaaid, want fondue betekent letterlijk ‘gesmolten’ in het Frans. Wanneer je gaat kaasfonduen, maak je dus eigenlijk gesmolten kaas klaar. Wist je dat het gros van de kaasfonduerecepten in 3 types te onderscheiden is? Naast de originele Zwitserse kennen we ook De Hollandse en de Engelse kaasfondue. Hieronder tref je de traditionele recepten en ingrediënten. Maar voel je uiteraard vrij om jouw eigen inbreng toe te voegen.

Hollandse kaasfondue

In de Hollandse kaasfondue gebruik je in de regel 4 soorten kaas:
• Geitenkaas (150 gram)
• Oude kaas (50 gram)
• Belegen boerenkaas (225 gram)
• Hollandse gatenkaas (150 gram)
Daarnaast is het ook erg lekker om een scheutje droge witte wijn, wat maïzena en chilipeper toe te voegen. Fijne bijkomstigheid is, dat de Hollandse kaasfondue geschikt is voor vegetariërs. Zo kan iedereen aan tafel meegenieten!

Zwitserse kaasfondue

De originele Zwitserse kaasfondue gaat uit van een simpel recept met slechts 2 soorten kaas:
• Gruyère kaas (400 gram)
• Emmentaler (400 gram)
Voeg hieraan de volgende ingrediënten toe en breng op smaak met peper en nootmuskaat:
• 1 teentje knoflook
• 3 eetlepels kirsch
• 1 eetlepel maïzena
Ook de Zwitserse kaasfondue is geschikt voor vegetariërs.

Engelse kaasfondue

Ben je avontuurlijk ingesteld? Probeer dan eens de Engels kaasfondue. Je gebruikt hiervoor maar één soort kaas, en dat is de zo typische cheddar kaas. Verder bestaan de ingrediënten uit:
• 4 deciliter Irish Red bier
• ½ eetlepel citroensap
• 2 eetlepels maïzena
• 1 eetlepel mosterd
• 3 eetlepels slagroom
• 1 teentje knoflook
• 5 plakken bacon
Bestaat jouw gezelschap uit vleesliefhebbers? Dan is de Engels kaasfondue een absolute aanrader.

Zo, je bent er klaar voor jouw gasten met de feestdagen flink te verrassen met een heerlijke zelfgemaakte kaasfondue. Kijk maar eens op kaaskraam.com met onze diverse soorten kaasfondue.

En vergeet vooral zelf niet te genieten. Gezellige feestdagen gewenst!