fbpx

De beste manier om kaas te bewaren

Zo hou je een lekker stuk kaas vers

More...

Als kaasliefhebber is je kaasvoorraad waarschijnlijk vaak snel verorberd. Kaas binnen een paar dagen na aanschaf consumeren is eigenlijk ook het beste. Wat nu als je een groot stuk kaas hebt gekocht waar je langer mee wilt doen?

Kelder

Beschik je over een goede, donkere kelder met een constante temperatuur rond 10-14 graden en een hygrometrie van 90%? Dan is dat een ideale plek om kaas te bewaren. Het beste is de kazen op onbehandelde houten planken te bewaren, die je regelmatig met water en azijn afneemt. Dit werkt reinigend en desinfecterend en de azijn vervliegt al snel zonder sporen achter te laten.  Denk er wel om dat daar waar je kaas bewaart, geen wijnen in de buurt mogen zijn. Die zouden op de lange duur de geur en smaak van de kaas kunnen overnemen.

Koelkast

Heb je geen goede kelder, dan bewaar je kaas in de koelkast. (Half)harde kaas is zo’n drie tot vier weken na opening goed als je die in de koelkast hebt liggen. Ongeopend kan (half)harde kaas tot zo’n zes maanden na de houdbaarheidsdatum mee. Voor zachte kazen zoals brie is dat een ander verhaal: die kun je beter niet langer dan één of twee weken na de uiterste houdbaarheidsdatum eten.

Temperatuur

Sommige kazen, zoals de grote Zwitserse bergkazen of juiste de kleine, bikkelharde gedroogde kazen van Corsica, bewaar je probleemloos buiten de koeling. De meeste kazen zijn echter gebaat bij gekoelde opslag.

Verbreek je de koelketen, dan is de kaas al snel aan bederf onderhevig, net als de meeste andere verse levensmiddelen. Bewaar kaas ook zeker niet té koud, want van koude lucht droogt hij uit. De kou heeft bovendien een remmend effect op het rijpingsproces van de kaas.

Het beste bewaar je kaas in het minst koude deel van de koelkast. Zoek in jouw eigen koelkast een plekje met een temperatuur van 7-10 graden. Jouw kazen zullen je dankbaar zijn. Volgens fabrikanten zou het bovenste deel van de koelkast het koudst zijn; daarom worden groentebakken vaak helemaal onderin geplaatst. Metingen tonen echter aan dat de bovenste richel van de koelkast meestal het minst koude deel is, terwijl de temperatuur in de groentebakken vaak veel te laag is om er groenten in te bewaren.

Extreme warmte

Droge kazen kunnen iets beter tegen warmte dan romige en verse. Langdurige warmte is nooit goed voor kazen met een hoge vochtigheidsgraad. De bacteriën van deze vochtige kazen vermenigvuldigen zich razendsnel bij een kamertemperatuur van boven de 14 graden. Droge kazen hebben daar minder last van.

Uitdroging en verpakking

Echte kazen zijn ‘levende’ producten en dat betekent dat ze lucht nodig hebben. Onder een afgesloten (plastic) stolp is dit niet het geval. Tegenwoordig zijn er plastic stolpen met regelbare bevochtigingsopeningen die tevens voor wat ventilatie zorgen. Het beste is echter een stolp van aardewerk of hout met ventilatiegaatjes.

Om uitdroging tegen te gaan pak je elke kaas op de juiste wijze, en afzonderlijk, in. Jouw kaasspecialist weet dat goede verpakking voor de kaas fungeert als een tweede huid. Maar bij de supermarkt tref je kaas vaak in gewone plastic verpakkingen aan, die het leven van de kaas onmogelijk maken. Geen punt als het om een levenloze fabriekskaas gaat, maar wel doodzonde als het echt ambachtelijke kazen betreft. Het vacuüm trekken of het in plastic verpakken van kaas hoeft geen probleem te zijn als men dit enkel als een vervoerstechniek ziet en niet als een bewaartechniek.

Verwijder zodra je thuis bent de oorspronkelijke verpakking en verpak de kaas opnieuw in speciaal kaaspapier met een los, dun laagje folie aan de binnenkant. Vetvrij bakpapier of ademende huishoudfolie volstaat ook. Welke verpakkingsmateriaal je ook gebruikt, vervang het regelmatig.